Płynne złoto z Maroka to nic innego jak olej arganowy. Pozyskuje się go z drzew arganowych, które rosną tylko w południowo-wschodnim Maroku. Substancja ta jest jednak cenna nie tylko dla mieszkańców tego kraju, ale dla wszystkich, którzy chcą korzystać z jej właściwości dobroczynnych dla urody. Sprawdź, jak działa olej arganowy i jak go stosować!

OLEJEK ARGANOWY – CO TO JEST I Z CZEGO POWSTAJE?

Chyba każdy zwolennik naturalnych kosmetyków zna olej arganowy z Maroka, określany również jako „eliksir młodości”, czy też „płynne złoto Maroka”. Nie bez powodu właśnie tak się go nazywa. Fenomen dotyczy tego, z czego powstaje olejek arganowy. Otóż  z nasion drzewa arganowego (Arganii żelaznej). 

Roślina ta osiąga nawet 10 metrów wysokości. Z kolei jej system korzeniowy może rozrastać się nawet do 30 metrów. Ogromna moc przetrwania drzewa arganowego w ubogiej glebie terenów Maroka przekłada się na jego długowieczność – Argania żelazna żyje nawet kilkaset lat! 

Olej arganowy pozyskiwany z nasion drzewa żelaznego już ze względu na powyższe informacje jest niezwykły. Co ciekawe, jego tłoczeniem zajmują się głównie kobiety, które często całą pracę wykonują ręcznie. Na tym jednak nie koniec, ponieważ jego właściwości okazują się o wiele ciekawsze. Nie trudno więc zrozumieć, dlaczego olej arganowy znajduje zastosowanie w preparatach skierowanych dla osób, które chcą zachować młodość i urodę.

WŁAŚCIWOŚCI OLEJKU ARGANOWEGO

Argania żelazna rośnie w suchym, nasłonecznionym i wietrznym klimacie. Warunki takie wydają się być zbliżone do obecnego życia większości z nas. Zmiany klimatu związane z wahaniami temperatury, szkodliwe działanie promieni słonecznych, otaczające nas zanieczyszczenia, czy suche powietrze – to zaledwie przykłady niekorzystnych czynników, z jakimi każdego dnia zmaga się nasza skóra. 

Drzewo, z jakiego pozyskuje się olej arganowy, potrafi skutecznie chronić się przed niekorzystnym otoczeniem. Zakorzenia się daleko w ziemię, podobnie jak olejek z niego pozyskiwany wnika do głębokich warstw skóry. Chroni również swoje nasiona, tworząc skorupę kilkanaście razy grubszą od orzechów laskowych, natomiast jego olejek jest jednym z najważniejszych składników kosmetycznych zabezpieczających skórę. Drzewo odstrasza intruzów cierniami, co można porównać do eliminacji wolnych rodników, które atakują komórki naszego ciała.

Pomijając porównania i przypuszczenia, udowodnionym faktem jest, że olej arganowy wykazuje właściwości:

  • przeciwzapalne, m.in. dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów omega-3 i omega-6;
  • antyoksydacyjne, ponieważ zawiera witaminę E, karotenoidy, związki fenolowe.

KIEDY STOSOWAĆ OLEJEK ARGANOWY?

Zawartość wyżej wymienionych oraz innych składników sprawia, że olej arganowy działa na skórę odżywczo, rewitalizująco i ujędrniająco. Przyśpiesza również gojenie ran, redukuje zmarszczki i nierówności. Doskonale sprawdza się do pielęgnacji cery dojrzałej, a także w profilaktyce anti-age. Olejek arganowy do twarzy można stosować do każdego typu cery. Jest to genialny i przede wszystkim naturalny związek wspomagający zachowanie zdrowej i młodej skóry. 

Dzięki stymulacji wewnątrzkomórkowego oddychania skóry olej arganowy poprawia jej kondycję w przypadku niemal każdego problemu dermatologicznego. Usprawnia krążenie, zabezpiecza przed wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych, w tym promieni słonecznych. Wchodzi m.in. w skład kremu z filtrem UV, zabezpieczając skórę podczas gdy korzystasz z kąpieli słonecznych. 

Jeśli skóra nie została w porę zabezpieczona, olej arganowy zwiększy naturalną ochronę przed przebarwieniami i wyrówna koloryt.Wspomniana intensyfikacja procesów oddychania komórkowego, a także właściwości regenerujące płaszcz lipidowy skóry znajdują zastosowanie szczególnie w przypadku skóry podatnej na nadmierne wysuszenie. Olej arganowy jest więc rekomendowanym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji cery suchej, zrogowaciałej i odwodnionej, wymagającej regeneracji. Idealnym przykładem takiego produktu z olejem arganowym jest INSTANT BEAUTY&DETOX FACE MASK. Stanowi ważne wsparcie w leczeniu objawów atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, egzemy i alergii.

Działanie stymulujące mikrokrążenie jest szczególnie pożądane w przypadku cellulitu. Nie bez powodu więc olej arganowy znajduje się w wielu balsamach przeznaczonych do walki z nieestetycznymi grudkami przypominającymi skórkę pomarańczy. O kondycję skóry ciała dbają również inne właściwości oleju arganowego, głównie ujędrniające i przyspieszające gojenie. Związek ten redukuje rozstępy, a także blizny, w tym potrądzikowe. 

JAK DZIAŁA OLEJEK ARGANOWY NA WŁOSY?

Olej arganowy to niezwykły składnik kosmetyczny. Świetnie działa nie tylko na skórę, ale także na włosy. Te, aby były piękne, gęste i lśniące muszą mieć zapewnioną pielęgnację na całej ich długości, co zapewnia właśnie olejek arganowy. 

Związek ten po aplikacji na łodygę włosa zamyka jej łuski. Dzięki temu dochodzi do redukcji nadmiernego puszenia. Włosy stają się gładkie, miękkie i podatne na układanie. Zmniejszeniu ulega również rozdwajanie się końcówek. Takiego działania można spodziewać się stosując HAIR CARE NATURAL STYLE – Tutaj proszę wstawić odnośnik na stronę internetową. Wspaniałe działanie ochronno-naprawcze na całej długości włosów zapewni im MAGIC OIL, eliksir o lekkiej i jedwabistej fakturze oraz natychmiastowym działaniu. Dodatkowo zmiękczy je, poprawi ich kondycję i ułatwi rozczesywanie. Proszę wstawić odnośnik na stonę do produktu MAGIC OIL.

Kolejną zaletą olejku arganowego jest jego korzystny wpływ na skórę głowy. Poprawa ukrwienia jest niemal równoznaczna ze zwiększonym napływem związków odżywczych. Co więcej, kosmetyki do włosów z olejem arganowym wspomagają walkę z łupieżem i nawilżają skórę. 

JAK STOSOWAĆ OLEJ ARGANOWY?

Olej arganowy to związek naturalny. Jego skład i właściwości mogą jednak różnić się w zależności od danego preparatu. Czysty olej arganowy z Maroka możesz wcierać w skórę twarzy, ciała i głowy w niewielkiej ilości. Aplikowany na włosy może pozostawiać tłusty filtr, dlatego nie warto przesadzać z jego ilością. W zupełności wystarczą 3-4 krople, które nakłada się po wcześniejszym rozsmarowaniu w dłoniach. 

Preparat ten należy aplikować na czystą i delikatnie osuszoną skórę. Możesz go wcierać również w paznokcie i skórę dłoni. Olej arganowy nadaje się także jako dodatek do kąpieli, masażu lub środek łagodzący oparzenia słoneczne. 

Jako składnik kosmetyków olej arganowy występuje w określonym stężeniu. Zwykle jego właściwości wspierają inne substancje, które działają synergicznie lub wzajemnie się uzupełniają. Olejek ten bardzo dobrze wchłania się w  skórę, odżywiając jej głębokie warstwy. Sprawdza się idealnie w przypadku skóry zmęczonej, potrzebującej odżywienia. Znajdziesz go m.in. w kosmetykach, takich jak:

  • kremy do twarzy na dzień i na noc,
  • skoncentrowane eliksiry,
  • kremy do dłoni,
  • balsamy do ust,
  • żele do mycia,
  • balsamy i olejki do ciała,
  • balsamy antycellulitowe,
  • szampony i odżywki do włosów.