Simondsja kalifornijska – pod tą nazwą kryje się powszechnie znany krzew jojoba. Jego nasiona zawierają płynny, bezwonny i bezsmakowy wosk o żółto-złotym kolorze, z którego powstaje uwielbiany na całym świecie olejek jojoba. Jego właściwości wykorzystuje dzisiejsza kosmetologia zarówno w kosmetykach do pielęgnacji twarzy, jak i ciała. Jak działają te preparaty? Kiedy powinnaś po nie sięgnąć? Poznaj wszystkie zalety kosmetyków z olejkiem jojoba.

Co to jest olejek jojoba?

Olejek jojoba jest pozyskiwany z krzewu Simondsji kalifornijskiej, a dokładnie z jego nasion, które wytwarzają wosk. Roślina pochodzi z południowo-zachodniej Ameryki Północnej, a obecnie uprawiana jest także w Ameryce Południowej, Afryce oraz południowej Azji. Krzewy są wieloletnie i mogą owocować nawet do 200 lat. Osiągają do 3 metrów wysokości, a ich korzenie mogą sięgać nawet do 15 metrów w głąb ziemi, co przyczynia się do ich dużej odporności na suszę. Nasiona, z których wytwarza się olejek jojoba, są ukryte w owocach kształtem przypominających żołędzie.

Jak tworzy się olejek jojoba?

Olejek jojoba to płynny wosk o żółtej barwie, wytwarzany w wyniku procesu tłoczenia na zimno z nasion Simondsji kalifornijskiej. Olejek jest bez smaku i zapachu. Charakterystyczne dla niego jest to, że nie jełczeje, dzięki czemu można przechowywać go do 25 lat. Olejek jojoba jest również odporny na działanie wysokich temperatur, a w niskich – zastyga. Jego dużym plusem jest to, że nie powoduje reakcji alergicznych oraz nie podrażnia, co wynika ze składu chemicznego olejku, który budową przypomina ludzkie sebum. W efekcie działa korzystnie na skórę twarzy i ciała oraz włosy.

Jakie jest zastosowanie olejku?

Wpisując w wyszukiwarkę „olej jojoba zastosowanie”, przekonasz się, że stosowany jest przede wszystkim w naturalnej kosmetyce. Olejek jojoba może stanowić bazę preparatu pielęgnacyjnego lub być wykorzystywany jako składnik aktywny, jak np. w peelingu do ciała LILAC SWEET SALTY BODY SCRUB. Pojawia się zarówno w kosmetykach do ciała, jak i twarzy czy włosów. Znajdziesz go w balsamach, peelingach, serach, odżywkach do włosów, kremach, maskach, a w Swederm również w kolorowych kosmetykach, takich jak serum-fluid anti-age BPERFECT.

Jak działają kosmetyki z olejkiem jojoba?

Olej jojoba w kosmetyce jest powszechnie stosowany. Preparaty, które go zawierają,  mogą być stosowane zarówno przez dzieci, jak i osoby z wrażliwą, delikatną skórą. Olejek jojoba sprawdzi się w pielęgnacji cery tłustej oraz suchej. Jego zaletą jest to, że szybko się wchłania, pozostawiając cerę optymalnie natłuszczoną, nawilżoną, bez uczucia nadmiernej lepkości. Brak szkodliwych składników sprawia, że kosmetyki z olejkiem jojoba są bezpieczne, nie wywołują podrażnień i alergii. Pozostawiają na ciele jedynie delikatny film, który szybko wnika w głębsze warstwy skóry, w efekcie czyniąc ją jędrną, miękką, aksamitną i gładką.

Olej jojoba – właściwości, jakie musisz znać

Olejek jojoba ma niezwykły skład chemiczny. Zawiera wiele cennych dla urody składników – można w nim odnaleźć witaminy A i F, które wykazują działanie odżywcze, przeciwstarzeniowe i regeneracyjne. Olejek jojoba jest też cennym źródłem witaminy E, którą nazywa się witaminą młodości. Pozwala zatrzymać urodę na dłużej, jest naturalnym antyoksydantem oraz neutralizuje wolne rodniki. W składzie olejku jojoba znajduje się też wiele witamin z grupy B, które odpowiadają za lepsze dotlenienie skóry i włosów, właściwą pigmentację oraz prawidłowy stan naskórka. Przeciwdziałają alergiom, podrażnieniom i wykwitom skórnym. Przeciwstarzeniowe właściwości olejku jojoba wykorzystywane są do produkcji kosmetyków anti-aging, takich jak np. WONDER CREAM PROTECT REPAIR.

W składzie olejku jojoba oprócz witamin można znaleźć również:

  • miedź – wygładza zmarszczki oraz poprawia elastyczność cery, a także pobudza produkcję kolagenu i elastyny w organizmie; miedź pozytywnie wpływa również na włosy – hamując ich wypadanie;
  • cynk – przyspiesza gojenie skóry oraz łagodzi podrażnienia po opalaniu;
  • selen, jod i chrom – hamują procesy starzenia się skóry i zapobiegają powstawaniu komórek rakowych;
  • kwasy tłuszczowe – zwalczają wolne rodniki, dostarczają substancje odżywcze, a także opóźniają procesy starzenia się skóry;
  • fitosterole – pobudzają komórki do produkcji kolagenu i zapobiegają rozkładowi elastyny; fitosterole działają również antybakteryjnie, antygrzybiczo, łagodząco na podrażnienia skóry;
  • skwalen – działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie, blokuje wolne rodniki oraz ma właściwości antyoksydacyjne i hamujące utratę wody ze skóry.

Korzyści ze stosowania olejku jojoba dla skóry i włosów 

Dzięki swoim właściwościom olejek jojoba od lat jest uznawany za jeden z najlepszych kosmetyków naturalnych. Uniwersalny i skuteczny – ma zastosowanie w pielęgnacji skóry oraz włosów. 

Kosmetyki z olejkiem jojoba  można stosować przy każdym rodzaju cery. Jego wpływ na skórę jest bardzo szeroki i może pomóc w:

  • natłuszczeniu, nawilżeniu i zmiękczeniu;
  • likwidacji suchych i nieestetycznych skórek;
  • ujędrnieniu, redukcji cellulitu i zapobieganiu powstawaniu rozstępów; 
  • ochronie przed działaniem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem się;
  • dostarczeniu cennych składników odżywczych;
  • regulacji poziomu sebum;
  • złagodzeniu podrażnień i stanów zapalnych (w tym podrażnień słonecznych oraz stanów zapalnych wywołanych przez łuszczycę, atopowe zapalenie skóry, egzemę i łojotokowe zapalenie skóry);
  • zabezpieczeniu przed utratą wilgoci oraz działaniem niekorzystnych czynników atmosferycznych.

Olejek jojoba w pielęgnacji skóry możesz używać na kilka sposobów. Istotne jest, aby zawsze aplikować go na dokładnie oczyszczoną cerę. Najlepiej stosuj go w pielęgnacji wieczornej, a rano zmyj resztki delikatnym żelem lub pianką oczyszczającą. Kilka kropli olejku możesz też dodać do ulubionego kremu czy balsamu, co zwiększy działanie nawilżające. 

Wspaniałe właściwości olejku jojoba warto również wykorzystać w pielęgnacji włosów.  Stosując go regularnie, wzmocnisz i wygładzisz kosmyki, jednocześnie ich nie obciążając. Przykładem kosmetyków zawierających w składzie olejek jojoba są odżywka HAIR CARE oraz olejek MAGIC OIL, które przeznaczone są do włosów suchych i zniszczonych. Nadadzą im połysk i gładkość, zredukują suchość oraz szorstkość, a także zadbają o ich kondycję. Mają nietłustą konsystencję, dzięki czemu nie obciążą kosmyków. Produkty do włosów z olejkiem jojoba mogą też wspomóc leczenie łupieżu, odżywić cebulki, zmniejszyć wypadanie włosów czy ochronić końcówki przed rozdwajaniem. 

Olej jojoba to chętnie stosowany składnik w kosmetykach naturalnych. Jego właściwości pozwalają kompleksowo zadbać o urodę i wspomóc pielęgnację anti-aging. Wiele marek kosmetycznych stosuje olejek jojoba również w preparatach zwalczających trądzik. Kosmetyki z olejkiem jojoba od marki Swederm możesz stosować w codziennej pielęgnacji, zarówno skóry jak i włosów.