.

Olejek lawendowy, właściwości, zastosowanie

Powróć do poprzedniej strony

drwaniany blat na którym leżą kwiaty lawendy i buteleczka z olejkiem lawendowymOlejek lawendowy znany jest od wieków. Chętnie sięgali po niego już w starożytności. Doceniano  jego uspokajające działanie, właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe. Dziś widzimy nie tylko te właściwości, ale i pielęgnujące możliwości olejku lawendowego. Nic więc dziwnego, że można go odnaleźć w wielu kobiecych, luksusowych kosmetykach. Pozwalają one zadbać o całe ciało, otulając je i pielęgnując. Zobacz, jakie mają zastosowanie i przy jakim typie skóry je stosować.

Skąd się bierze olejek lawendowy?

Lawenda to powszechnie znana roślina. Jest ona krzewem, który najprawdopodobniej pochodzi z Persji lub Wysp Kanaryjskich. W czasach starożytnych zaczęto ją uprawiać w regionie Morza Śródziemnego, dziś spotkać ją można niemal na całym świecie. Kwitnie od maja do października. Zniewala swoim aromatem i zachwyca odcieniami fioletu. Jednak najważniejszym przeznaczeniem wcale nie jest dekorowanie ogrodów, balkonów czy tarasów, ale produkcja olejku lawendowego Jest to jeden z cenniejszych składników.

Czym jest olejek lawendowy?

Olejek lawendowy to ten naturalny. Otrzymuje się go ze świeżych kwiatów przede wszystkim lawendy wąskolistnej. Dzięki nie wymagającym warunkom hodowli lawendę wielkolistną bez przeszkód będziesz mogła uprawiać w ogródku lub w donicach na tarasie, czy balkonie. Sam olejek lawendowy otrzymuje się, poddając destylacji zawiesinę rozwiniętych kwiatów ciętych wraz z częścią łodygi. Kwiaty potrzebne do jego produkcji zbierane są w początkowym okresie rozkwitania, zazwyczaj w lipcu lub w sierpniu. Skład olejku lawendowego w dużej mierze zależy od odmiany rośliny, z której został wytworzony, miejsca hodowli, okresu zbioru surowca, czasu destylacji z parą wodną. Większość olejków lawendowych zawiera w sobie linalol, octan linalolu, lawendulol, ß-kariofilen, terpinen-4-olu, cyneol, ocymen, kamforę oraz substancje czynne: garbniki, kumaryny, fitosterole, flawonoidy oraz kwasy fenolowe. Są to niezwykle cenne i rzadkie substancje roślinne, które wykorzystywane są w luksusowych kosmetykach dla kobiet, mężczyzn i dzieci. Kosmetyki z olejkiem lawendowym otulają, pielęgnują, a także zachwycają cudownym zapachem. Dzięki temu świetnie sprawdzają się jako wyposażenie domowego SPA, a także eleganckich gabinetów kosmetycznych i medycyny estetycznej.

Olejek lawendowy: właściwości

Działanie olejku z lawendy jest rozległe. Od wieków słynie ona ze swoich właściwości aromaterapeutycznych. Zapach olejku z tej rośliny relaksuje, koi układ nerwowy, pozwala odzyskać wewnętrzny spokój. Może też zredukować bóle głowy i poprawić jakość snu. Chcąc skorzystać z takiego działania lawendy możesz sięgnąć po Home Perfume, czyli luksusowe organiczne perfumy. Spryskuje się nimi domowe pomieszczenia albo ubrania w garderobie. Zapach perfum będzie przez długi czas utrzymywał się w powietrzu, otulając mieszkańców. Co więcej, do pomieszczeń pachnących lawendą nie będą też wlatywać komary, czy wchodzić mrówki. W perfumy do domu o tym zapachu warto więc wyposażyć się przede wszystkim wiosną i latem.

Lawenda to także znany wspomagacz snu. W szybszym zasypianiu pomoże natomiast Dream Care. Włożony pod poduszkę, pozwoli zapomnieć o problemach dnia codziennego, zrelaksuje, zniweluje zmęczenie, odpręży.

Uspokajające działanie olejku lawendowego, to jednak nie jedyne jego właściwości. Jest on też znanym składnikiem aktywnym luksusowych kosmetyków. Obecność ekstraktu z kwiatów tej rośliny oznacza, że działają one antyseptycznie, wspomagają leczenie trądziku, ułatwiają pozbycie się bakterii, łagodzą stany zapalne. Regularne stosowanie pomoże  wyrównać skórę z nierównościami, zaczerwienienia po trądziku, oraz drobne blizny. W kosmetyce lawenda wykorzystywana jest również jako składnik szamponów, odżywek i olejków do włosów. Magic Oil, a także Hair Care pomogą poprawić kondycję włosów, będą je chronić i ułatwiać układanie fryzury. Co więcej, aktywny ekstrakt z kwiatów zwiększy normalizację sebum skóry głowy i przyspiesza wzrost włosów.

Olejek lawendowy: zastosowanie

Olejek lawendowy można stosować w różnych formach.  Można go spotkać jako składnik aktywny wielu kosmetyków do ciała, cery, włosów. Olejek jako jeden z nielicznych może być też aplikowany bezpośrednio na skórę. Zawsze powinno się go jednak nakładać po zmieszaniu z olejem nośnym np. kokosowym lub jojoba. Czysty ekstrakt stosować można natomiast do kąpieli. Kilka kropel dodanych do ciepłej wody stworzy wyjątkowo aromatyczną kąpiel, która ukoi nerwy, poradzi sobie z bólami głowy i mięśni, zwiększy ochronę przed przeziębieniami i infekcjami górnych dróg oddechowych. W czasie choroby olejek posłużyć może do inhalacji.

Olejek lawendowy dodawany jest również do sprayów na komary, kleszcze i inne insekty. Zapach lawendy odstrasza je, a także łagodzi świąd, pieczenie oraz zaczerwienienie po samym ugryzieniu. To dlatego niezbędnikiem w każdej wakacyjnej kosmetyczce jest Citronella Mosquito. Jest to naturalny spray na komary, który bazuje m.in. na ekstrakcie z kwiatów lawendy.

Przy jakiej cerze stosować kosmetyki z olejkiem lawendowym?

Olejek lawendowy jest uniwersalny. Stosować go można przy każdym typie skóry. Sprawdzi się on zarówno przy tej, która nie sprawia problemów, jak i cerze trądzikowej, wrażliwej, z niedoskonałościami. Olejek lawendowy odnaleźć można również w luksusowych kosmetykach do skóry wrażliwej. Tak szerokie zastosowanie lawendy wynika z jej właściwości. Działa ona na skórę antyseptycznie, przyspiesza gojenie się ran i stanów zapalnych, łagodzi świąd, a także hamuje  procesy starzenia się skóry. Takie działanie wykazują Face Booster oraz Face Toner.

Warto tu dodać, że kosmetyki z Lavandula Angustifolia Flower Extract, czyli z ekstraktem z kwiatów lawendy dedykowane są nie tylko cerze, ale i całemu ciału oraz włosom.

Czy można stosować olejek lawendowy w ciąży?

Skórę rozpieszczać należy na co dzień. Są jednak takie okresy, kiedy potrzebuje ona szczególnej pielęgnacji. Takim jest czas oczekiwania na narodziny dziecka. Ciąża znacząco zmienia skórę na całym ciele. Chcąc zapobiegać tym niekorzystnym zmianom, musisz sięgnąć po kosmetyki skuteczne, ale i bezpieczne. Pamiętaj, że spodziewając się dziecka, nie powinnaś stosować preparatów pielęgnujących zawierających retinol i retinoidy, formaldehyd i jego pochodne czy olejki: rozmarynowy, bergamotkowy i pietruszkowy. Bezpieczny w stosowaniu jest natomiast olejek lawendowy. Badania wykazują, że ma on bardzo korzystny wpływ na skórę kobiet w ciąży. Olejek lawendowy będzie działać przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i dezynfekująco, ukoi podrażnioną skórę, a także zagwarantuje jej odpowiedni poziom nawilżenia.

Olejek lawendowy: jak zrobić domowym sposobem?

Szerokie zastosowanie olejku eterycznego z lawendy sprawia, że zawsze dobrze mieć go w kosmetyczce. Gotowy można kupić w aptekach lub drogeriach. Olejek można też przygotować samodzielnie. Nie jest to trudne i poradzisz sobie, nawet będąc laikiem w tworzeniu domowych kosmetyków. Do przygotowania olejku potrzebna będzie Ci szklanka suszonych kwiatów lawendy lub dwie szklanki tych świeżych. Kwiaty należy zalać 0,5 litra gorącej wody. Napar zostawia się do wystygnięcia, a następnie odcedza kwiaty, a wodę wlewa do zamkniętego naczynia. Otrzymany wywar możesz używać jako toniku. Aby przedłużyć jego trwałość, dodaj łyżkę octu jabłkowego i przechowuj tonik w lodówce.  Chcąc jednak zapewnić skórze twarzy prawdziwy luksus i profesjonalną pielęgnację, sięgaj po wysokiej jakości naturalne kosmetyki. Oprócz olejku z lawendy znajdziesz w nich cały komplet witamin i minerały będące „jedzeniem” dla skóry.

Nieco inny przepis jest na olejek lawendowy, który ma być wykorzystywany do aromaterapii. Aby przygotować taki, należy podgrzać olej migdałowy. Ten następnie wlewa się do naczynia wypełnionego świeżymi lub suszonymi kwiatami rośliny. Pojemnik należy położyć w zaciemnionym miejscu na minimum 30 dni, a po tym czasie oddzielić kwiaty, a olej przelać do ciemnej butelki.

Olejek lawendowy: przeciwwskazania

Z szerokich właściwości olejku lawendowego niestety nie mogą skorzystać wszystkie z nas. W czystej postaci nie powinien być aplikowany przez kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji. Spodziewając się dziecka, można jednak sięgać po kosmetyki, w których stężenie ekstraktu jest niższe. Przeciwwskazaniem do wykorzystywania ekstraktu z kwiatów lawendy są też choroby takie jak ostre zapalenie żołądka, jelit, wyrostka robaczkowego, czynna choroba wrzodowa, krwawienia w przewodzie pokarmowym, poważne schorzenia nerek i wątroby.

 Na preparaty pielęgnacyjne z nim uważać też powinni alergicy, może on bowiem u nich wywołać reakcję uczuleniową. Rekomendujemy więc przed użyciem wykonać test alergiczny. Warto też, abyś pamiętała, że lawenda nie powinna być stosowana w zbyt dużych ilościach. Prowadzić to może do bólów głowy i nudności.

Lawenda, czy to w kosmetyce, ziołolecznictwie, czy kuchni cieszy się od wieków niesłabnącą popularnością. Występuje pod wieloma postaciami, jednak najcenniejszy jest olejek. Ten można wytworzyć samodzielnie lub kupić już gotowy. Naturalne kosmetyki z ekstraktem z kwiatów lawendy będą też bezpieczne  dla całej twojej rodziny. Po organiczne kremy,mydła, balsamy do mycia mogą sięgać najmłodsi domownicy, a także panowie.


Przeczytaj również:

Konturowanie twarzy dla początkujących – jak wymodelować twarz?
Makijaż wieczorowy krok po kroku – pomaluj się bez pomocy wizażystki
Aloes – występowanie, właściwości, zastosowanie miąższu z aloesu
Lawenda i jej zastosowanie w kosmetyce – jakie ma właściwości?
Atopowe zapalenie skóry – czym jest? Jak radzić sobie z objawami?
Kwas hialuronowy – poznaj jego właściwości i zastosowanie
Olej arganowy – poznaj jego właściwości i zastosowanie
Oczyszczanie twarzy – jak powinno prawidłowo przebiegać? Co daje?
Oparzenia słoneczne – jak im zapobiegać? Jak łagodzić podrażnienia?
Co odstrasza komary? Kosmetyk, który ochroni Twoją skórę przed ugryzieniami!
Lawenda – jak ją uprawiać w ogrodzie? Jakie ma właściwości?
Cienie pod oczami – co je powoduje? Jak się ich pozbyć?
Piękna skóra po oczyszczaniu wodorowym Oczyszczanie wodorowe – na czym polega? Jak wspomagać skórę po zabiegu?
Najważniejszy kosmetyk dla Twojej skóry – krem z filtrem