Słownik składników kosmetycznych

  1. Tocopheryl acetate - czym jest? Jak wpływa na skórę?

    Tocopheryl acetate, inaczej octan tokoferylu czy też octan witaminy E, to związek występujący powszechnie w przyrodzie, również w produktach spożywczych. Ze względu na jego liczne właściwości jest…
    Czytaj dalej
  2. Sodium Hyaluronate – definicja, właściwości, zastosowanie

    Sodium Hyaluronate to związek wykazujący liczne właściwości, dlatego znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach, w tym w kosmetyce. Sprawdź, co to jest i jak działa na skórę! Sodium Hyaluronate – co to jest,…
    Czytaj dalej
  3. Aloes – zastosowanie rośliny w kosmetyce

    Ulubiona roślina starożytnych Egipcjan, źródło młodości i piękna cenione przez Kleopatrę – aloes, którego właściwości zostały obecnie dobrze poznane. Roślina ma szerokie zastosowanie, stosuje…
    Czytaj dalej
  4. Olejek lawendowy, właściwości, zastosowanie

    Olejek lawendowy znany jest od wieków. Chętnie sięgali po niego już w starożytności. Doceniano  jego uspokajające działanie, właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe. Dziś widzimy nie…
    Czytaj dalej
  5. Lawenda i jej zastosowanie w kosmetyce – jakie ma właściwości?

    Kwitnąca i roznosząca uspokajającą woń lawenda ma nie tylko właściwości dekoracyjne. Roślina wykorzystywana jest m.in. w medycynie, znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Podpowiadamy, jak kosmetyki z…
    Czytaj dalej
  6. Aloes – występowanie, właściwości, zastosowanie miąższu z aloesu

    Aloes to niezwykła roślina, znana od stuleci ze względu na swoje właściwości lecznicze. Zawiera kilkaset związków aktywnych biologicznie, które dbają o zdrowie i wspierają urodę. Miąższ z aloesu…
    Czytaj dalej
  7. Olej arganowy – poznaj jego właściwości i zastosowanie

    Płynne złoto z Maroka to nic innego jak olej arganowy. Pozyskuje się go z drzew arganowych, które rosną tylko w południowo-wschodnim Maroku. Substancja ta jest jednak cenna nie tylko dla mieszkańców tego…
    Czytaj dalej
  8. Kwas hialuronowy – poznaj jego właściwości i zastosowanie

    Jednym z organicznych związków chemicznych występujących u większości organizmów jest kwas hialuronowy. Stanowi on składnik skóry, stawów i oczu. Działanie kwasu hialuronowego polega m.in. na utrzymaniu…
    Czytaj dalej
  9. Lawenda – jak ją uprawiać w ogrodzie? Jakie ma właściwości?

    Maj to miesiąc lawendy. Ta powszechna, ale niezwykła roślina kojarzy się nam z malowniczymi pejzażami francuskiej Prowansji. Pola porośnięte tą fioletowymi kwiatami  stanowią symbol wiosny. Chcesz ją…
    Czytaj dalej