.

Lawenda i jej zastosowanie w kosmetyce – jakie ma właściwości?

Powróć do poprzedniej strony

kobieta trzymająca lawendęKwitnąca i roznosząca uspokajającą woń lawenda ma nie tylko właściwości dekoracyjne. Roślina wykorzystywana jest m.in. w medycynie, znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Podpowiadamy, jak kosmetyki z lawendą wpływają na skórę!

Charakterystyka i historia lawendy

Lawenda rośnie dziko od Wysp Kanaryjskich po zachodnie Indie.  W naturze występuje przeszło 40 gatunków lawendy należących do rodzaju Lavandula, które dzieli się na 6 grup, z czego 4 mają zastosowanie m.in. w zielarstwie i kosmetyce. Najpopularniejsza z nich jest lawenda wąskolistna, określana również jako lekarska, czy angustifolia.

Co ciekawe, historyczne zapiski o lawendzie wskazują, że była ona znana od niepamiętnych czasów. Ponoć Adam i Ewa zrywali ją w Raju, a starożytni Rzymianie używali jej do mycia w łaźniach. Stąd też wywodzi się nazwa rośliny, ponieważ łacińskie słowo „lavare” oznacza „myć”. 

Obecnie lavenda rzeczywiście jest wykorzystywana w wielu żelach, emulsjach i tonikach do mycia. Wchodzi również w skład kosmetyków do pielęgnacji twarzy i ciała, dzięki którym możesz poczuć odrobinę luksusu we własnych czterech ścianach i to nie tylko w łazience!  

Lawenda – w doniczce, czy w ogrodzie?

Lawenda ceniona jest przede wszystkim ze względu na swoje walory estetyczne. Różne jej odmiany można uprawiać w doniczce, np. francuską i hiszpańską. Z kolei lawenda wąskolistna z powodzeniem rośnie także w ogrodach, dobrze znosząc niskie temperatury. 

W okresie kwitnienia już sam wygląd lawendy poprawia nam nastrój. Jej pielęgnacja również nie przysparza wielu problemów. Warto jedynie pamiętać, że roślina lubi słońce. Potrzebuje także przepuszczalnej i żyznej gleby. Lawenda w doniczce musi być również częściej podlewana. Warto to robić, aby móc cieszyć się relaksującym zapachem w domowym zaciszu. Jeśli nie masz lawendy w domu, możesz skorzystać z listków do aromaterapii, które uwalniają przyjemny zapach przez kilka dni, przy okazji ułatwiając sen. 

Możesz również suszyć kwiaty zbierane w ogrodzie. Te mogą być wykorzystywane m.in. do odstraszania owadów, a nawet moli z garderoby. Pamiętaj jednak, że lawenda odstrasza komary, ale przyciąga osy, ponieważ jest to roślina miododajna, a tym samym bardzo pożyteczna. Twoje ubrania i całe mieszkanie odświeżą organiczne perfumy do pomieszczeń Emotions Home Perfume, w skład których wchodzi m.in. lawenda. Z kolei w celu ochrony skóry przed ukąszeniami komarów i meszek możesz wypróbować Citronella MOSQUITO SPRAY, który zabezpieczy Twoją skórą w sezonie letnim. 

Ciekawostką jest, że lawenda znajduje zastosowanie również w kuchni. Wbrew pozorom zioło ma gorzki i nieco cierpki smak. Z tego powodu suszona lawenda wchodzi w skład tradycyjnych ziół prowansalskich, idealnych do potraw mięsnych, rybnych, zup i sosów. 

Właściwości lecznicze lawendy

W średniowieczu lawenda była znanym lekiem niemal na wszystkie przypadłości. Uważano, że łagodzi bóle głowy, przyspiesza gojenie ran, a nawet zmniejsza dolegliwości bólowe związane z porodem. 

Przypuszcza się, że naukowcem, który jako pierwszy zauważył kojące właściwości lawendy był Rene-Maurice Gattefosse pochodzący z Francji. Chemik po poparzeniu dłoni spontanicznie włożył ją do naczynia z olejkiem lawendowym. Zauważył wówczas, że rana po oparzeniu szybko się goi, co zapoczątkowało badania dotyczące olejków eterycznych. 

Obecnie skład i właściwości lecznicze lawendy są znacznie lepiej poznane. Roślinie przypisuje się m.in. działanie:

  • antyseptyczne,
  • przeciwgrzybicze,
  • antywirusowe,
  • moczopędne,
  • regenerujące,
  • łagodzące napięcia nerwowe.

W medycynie i ziołolecznictwie wykorzystuje się kwiaty lawendy. Można przyrządzać z nich napary do picia, które łagodzą dyskomfort trawienny, a także przynoszą ulgę przy bólach menstruacyjnych. Przy okazji koją nerwy i pomagają wyciszyć myśli. 

Roślina dodana do kąpieli zapewnia odprężenie, łagodzi podrażnioną skórę i pozostawia na niej przyjemny zapach. Z kolei preparaty z wyciągiem z lawendy stosuje się również przy problemach dermatologicznych. Lawenda działa odkażająco, dlatego doskonale sprawdza się przy infekcyjnych chorobach skóry.

Olejek lawendowy jest jednym z najczęściej wybieranych do aromaterapii. Wcierany w skronie łagodzi bóle głowy, a stosowany na skórę zmniejsza ból i napięcie towarzyszące m.in. chorobom reumatycznym. Przy dolegliwościach mięśniowo-stawowych sprawdzają się także okłady przygotowywane z naparów. Działają one pobudzająco na skórę i rozszerzają naczynia krwionośne. Skutkuje to lepszym ukrwieniem tkanek i rozluźnieniem.   

Jakie właściwości kosmetyczne wykazuje lawenda?

Gdyby trzeba było wskazać zioła najczęściej wykorzystywane w kosmetyce, lawenda z pewnością znalazłaby się na szycie listy. Jej właściwości intensywnie dezodorujące, ale przede wszystkim zgodnie z naturą poprawiają aromat kosmetyków do pielęgnacji ciała i twarzy. Uspokajająca woń lawendy znajduje zastosowanie również przy produkcji perfum.

Niezwykły zapach lawenda zawdzięcza olejkowi eterycznemu, który jest doskonałym źródłem wielu aktywnych składników. Z tego też powodu lawenda wykorzystywana jest w kosmetyce nie tylko ze względu na zapach, ale także na wiele innych właściwości, pozytywnie wpływających na kondycję skóry.

W lawendzie znajdują się m.in. flawonoidy, garbniki, kumaryny i fitosterole. Wykazują one działanie wygładzające i przeciwzapalne. Nie można zapominać również o ich właściwościach antyoksydacyjnych. Lawenda zawiera sporo związków, które chronią skórę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. To z kolei spowalnia procesy starzenia, przyśpiesza regenerację i ułatwia odżywienie skóry. 

Lawenda stosowana jest także w kosmetykach redukujących obrzęki i zaczerwienienia, np. w kremach do cery zmęczonej, wymagającej ukojenia. Działanie lawendy nie ogranicza się do pozytywnego wpływu na skórę twarzy i ciała. Wyciągi wspomagają również jeden z bardzo ważnych aspektów urody, czyli włosy. Lawenda działa przeciwłupieżowo, chroni skórę głowy przed drobnoustrojami. Z tego powodu stosuje się ją w kosmetykach do pielęgnacji włosów, takich jak np. odżywka Hair Care, która dodatkowo przyspiesza porost włosów i redukuje wydzielanie sebum.

Do jakich typów cery nadaje się lawenda?

Wyciągi z lawendy znajdują zastosowanie w kosmetykach do każdego typu cery. Ten niezwykły składnik działa kojąco i oczyszczająco. Jest to wskazane zwłaszcza u osób, których skóra jest zmęczona ekspozycją na zanieczyszczenia, brakiem snu i stresem, co w dzisiejszych czasach dotyczy większości z nas. 

Niemniej jednak ze względu na właściwości antybakteryjne lawenda sprawdza się zwłaszcza do pielęgnacji cery trądzikowej, tłustej i mieszanej. W przypadku zmian trądzikowych wspomaga ich gojenie i przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry. Z kolei osobom z problemem nadmiernego wydzielania sebum pomaga uniknąć gromadzenia się drobnoustrojów na powierzchni skóry. 

Lawenda zawiera również naturalne antyoksydanty. Te są niemal podstawą zachowania młodości. Kosmetyki z jej wyciągami stosuje się więc do skóry dojrzałej, z oznakami starzenia, takimi jak zmarszczki, utrata jędrności, czy przebarwienia. 

Ekologiczne kremy i balsamy z wyciągami z lawendy zapewniają skórze oczyszczenie, tonizację, ochronę antybakteryjną i regenerację, a także pozostawiają przyjemny zapach, który utrzymuje się przez wiele godzin. 


Przeczytaj również:

Aloes – występowanie, właściwości, zastosowanie miąższu z aloesu
Kwas hialuronowy – poznaj jego właściwości i zastosowanie
Olej arganowy – poznaj jego właściwości i zastosowanie