Tocopheryl acetate, inaczej octan tokoferylu czy też octan witaminy E, to związek występujący powszechnie w przyrodzie, również w produktach spożywczych. Ze względu na jego liczne właściwości jest chętnie wybieranym składnikiem kosmetyków i preparatów dermatologicznych. Sprawdź, jak Tocopheryl acetate wpływa na skórę i kiedy warto wybierać kosmetyki z jego zawartością! 

Tocopheryl acetate – co to za substancja?

Zanim dowiesz się, co to jest Tocopheryl acetate, warto wyjaśnić, czym jest witamina E. Nie jest to pojedynczy związek, a grupa związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Wszystkie wykazują właściwości antyoksydacyjne, jednak mają różną siłę działania. 

Wśród związków wchodzących w skład grupy określanej wspólnie jako witamina E wymienia się:

  • alfa-, beta-, gamma- i delta-tokoferol;
  • alfa-, beta-, gamma- i delta-tokotrienol.    

Tocopheryl acetate jest więc składnikiem witaminy E, a dokładniej estrem kwasu octowego i tokoferolu. Bywa stosowany w kosmetykach, lekach, suplementach i preparatach dermatologicznych.  

Właściwości octanu witaminy E 

W organizmie człowieka najistotniejsze znaczenie odgrywa alfa-tokoferol. Ten związek wykazuje silne właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne). Ponadto charakteryzuje się wysokim stopniem wchłaniania w porównaniu do pozostałych składników witaminy E. 

Tocopheryl acetate jest również magazynowany w organizmie. Co ważne, octan tokoferolu cechuje się niższą kwasowością i zwiększoną trwałością w porównaniu do samego tokoferolu, dlatego jest często wykorzystywany zamiast witaminy E. 

Jak Tocopheryl acetate działa na skórę? 

Octan witaminy E to jeden z najsilniejszych antyoksydantów stosowanych w kosmetykach. Tocopheryl acetate neutralizuje wolne rodniki, chroniąc organizm przed ich szkodliwym wpływem. 

Ta substancja spowalnia procesy starzenia i zabezpiecza skórę przed negatywnym wpływem promieniowania UV. Stanowi również idealną ochronę przed zanieczyszczeniami środowiskowymi i dymem tytoniowym. 

Wolne rodniki wnikają do skóry, uszkadzając warstwę lipidową. Z kolei Tocopheryl acetate wykazuje zdolność przenikania do głębokich warstw skóry, gdzie wbudowuje się w lipidy błon komórkowych. Zwiększa tym samym ochronę przed oksydantami. Nie tylko neutralizuje wolne rodniki, lecz także utrudnia im dostęp do wrażliwej warstwy lipidowej, dzięki czemu skóra jest zabezpieczona jeszcze zanim szkodliwe związki rozpoczną działanie.   

Zdolność octanu witaminy E do wnikania w warstwę rogową naskórka zabezpiecza skórę przed transepidermalną utratą wody. Oznacza to, że Tocopheryl acetate jest doskonałym sposobem na nawilżenie nawet bardzo wysuszonej skóry. Poza zatrzymaniem wody ten związek również natłuszcza i wspomaga regenerację wcześniej powstałych uszkodzeń warstwy lipidowej. 

Poprawa ukrwienia, wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych czy redukcja stanów zapalnych to kolejne właściwości, jakie wykazuje Tocopheryl acetate. Pierwsze z wymienionych w dużym stopniu ułatwiają odżywienie skóry. Dzięki intensyfikacji mikrokrążenia wszelkie witaminy i minerały ważne dla kondycji skóry o wiele łatwiej docierają do jej każdej warstwy.  

Tocopheryl acetate w kosmetykach 

Ze względu na liczne właściwości poprawiające kondycję skóry Tocopheryl acetate znajduje zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych do każdego typu cery. Po preparaty z jego zawartością mogą sięgać osoby z cerą odwodnioną, a nawet bardzo suchą i zrogowaciałą. 

Octan witaminy E znajdziesz również w kosmetykach przeznaczonych do cery skłonnej do wydzielania nadmiaru sebum, np. w kremie do twarzy BB CREAM z filtrem przeciwsłonecznym. Ten produkt zawiera również m.in. miąższ z liści aloesu, substancje intensywnie nawilżające oraz olej ze słodkich migdałów i jojoba. 

Dobroczynny wpływ na skórę to zaledwie część działania tego związku. Tocopheryl acetate w kosmetykach wpływa również na ich pozostałe składniki. Często występuje wspólnie ze wspomnianymi olejami, ponieważ zabezpiecza je przed utlenianiem. Zwiększa również trwałość innych substancji, naturalnie przedłużając ich świeżość. 

Między innymi ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne, Tocopheryl acetate to szczególnie lubiany składnik kosmetyków przeznaczonych do cery dojrzałej. Dba o nawilżenie, ujędrnia, spowalnia tworzenie się zmarszczek i nierówności. 

Kosmetyki z octanem witaminy E możesz stosować także do pielęgnacji całego ciała. Wypróbuj np. balsam GEL TRAP, który łagodzi podrażnienia i przyspiesza regenerację bardzo suchej skóry, zwłaszcza na takich partiach ciała, jak łokcie i kolana. O nawilżenie dba nie tylko Tocopheryl acetate, lecz także bisabolol, alantoina, skwalen, gliceryna i hialuronian sodu.